fredag 22 mars 2013

Fantastiska Storsjöhyttan

Economusée är ett nätverk, en utvecklingsmetod och en kvalitetssäkring som utvecklar hantverksföretag till attraktiva besöksmål. Konceptet och organisationen har sitt ursprung i Kanada och nu har Sverige fått sitt första Economusée - Storsjöhyttan i Östersund. Lite bilder från gårdagen kommer här:


Carl Pilon, ambassadråd på Kanadas Ambassad, invigde Storsjöhyttan som ett Economusée.

Nilla Eneroth, en av de tre grundarna av Storsjöhyttan, tackade alla som arbetat med att utveckla glashyttan till ett Economusée. 
På Storsjöhyttan finns verkstad, galleri och butik. Som besökare kan man se glaskonstnärerna arbeta och lära sig mer om hantverket och dess historia. 

Att Storsjöhyttan ägs och drivs av tre glaskonstnärer, alla med individuella uttryck, blir extra tydligt i det nybyggda galleriet. Här verk av Anna Lena Kauppi.

På bänken in mot verkstaden kan man sitta hur länge som helst och se glaset blåsas och formas. Här arbetar Ulla Gustafsson. Om man vill fördjupa dig ännu mer finns böcker om hantverket i fiffiga bokfack infällda i bänken.

Nytt golv, inredning, informationsvepor, belysning, galleri och böcker att bläddra i - visst är det fint! Katarina Widegren har arbetat med den grafiska utformningen och Eva Agdler Suneson från Sweco är arkitekten bakom ombyggnaden.

Vi firade med pizza bakad i glashyttans kylugn (visst är det ett fantastiskt ord) och öl från Klövsjö Gårdsbryggeri, nästa företag som ska bli ett Economusée.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar