fredag 22 mars 2013

Fantastiska Storsjöhyttan

Economusée är ett nätverk, en utvecklingsmetod och en kvalitetssäkring som utvecklar hantverksföretag till attraktiva besöksmål. Konceptet och organisationen har sitt ursprung i Kanada och nu har Sverige fått sitt första Economusée - Storsjöhyttan i Östersund. Lite bilder från gårdagen kommer här:


Carl Pilon, ambassadråd på Kanadas Ambassad, invigde Storsjöhyttan som ett Economusée.

Nilla Eneroth, en av de tre grundarna av Storsjöhyttan, tackade alla som arbetat med att utveckla glashyttan till ett Economusée. 
På Storsjöhyttan finns verkstad, galleri och butik. Som besökare kan man se glaskonstnärerna arbeta och lära sig mer om hantverket och dess historia. 

Att Storsjöhyttan ägs och drivs av tre glaskonstnärer, alla med individuella uttryck, blir extra tydligt i det nybyggda galleriet. Här verk av Anna Lena Kauppi.

På bänken in mot verkstaden kan man sitta hur länge som helst och se glaset blåsas och formas. Här arbetar Ulla Gustafsson. Om man vill fördjupa dig ännu mer finns böcker om hantverket i fiffiga bokfack infällda i bänken.

Nytt golv, inredning, informationsvepor, belysning, galleri och böcker att bläddra i - visst är det fint! Katarina Widegren har arbetat med den grafiska utformningen och Eva Agdler Suneson från Sweco är arkitekten bakom ombyggnaden.

Vi firade med pizza bakad i glashyttans kylugn (visst är det ett fantastiskt ord) och öl från Klövsjö Gårdsbryggeri, nästa företag som ska bli ett Economusée.

torsdag 21 mars 2013

onsdag 13 mars 2013

Magkänsla: mycket bra

Frukostmöte med Åre Destination. Nya VD:n Therese Sjölundhs femte dag på på jobbet och den spontana känslan är att det här känns bra.

Inspiration från Nya Zeeland: Ziptrek ecotours - Ett Ziplineföretag med hållbarhet som affärsmodell. 

Nu går vi "från drivkraft till bärkraft". Heja dig, Therese!

onsdag 6 mars 2013

Design för hållbar regional utveckling

Det är lite sportlovslugnt på Designcentrum idag och jag sitter och går igenom en massa saker, bland annat mitt uppdrag. Har skrivit allt jag ska göra enligt uppdraget på post it-lappar, organiserat dem utifrån uppfyllnad och relevans, justerat formuleringar och markerat med fråge- eller utropstecken. Min slutsats: Jag ska jobba med Design för hållbar regional utveckling. Det känns kul. Nu ska jag fortsätta bena ut vad det egentligen är och borde vara.

I mitt uppdrag ska jag:

Samverka med och utgöra stöd för länets kommuner
Samverka med och utgöra stöd för länets näringsliv
Samverka med och utgöra stöd för länets akademi
Samverka med och utgöra stöd för länets civilsamhälle
Samverka med och utgöra stöd för länets föreningsliv
Samverka med och utgöra stöd för länets kulturskapare
Ge kommunerna ett direkt inflytande i verksamheten
Kontinuerligt anpassa verksamheten efter regionens samlade behov
Bidra till livskvalitet
Bidra till förnyelse av kulturlivet
Tillgodose särskilda behov hos personer med funktionshinder
Tillgodose särskilda behov hos barn och unga
Tillgodose särskilda behov hos utomlandsfödda
Ta fram handlingsplan för ökad tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning
Beakta det mångkulturella perspektivet
Beakta mångfald
Beakta jämställdhet
Beakta jämlikhet
Beakta delaktighet
Verka för att öka tillgänglighet till design
Aktivt initiera och genomföra projekt som profilerar Jämtland som ett län som satsar på design och miljö
Verka för kreativa kulturella näringar
Verka för interkulturell dialog
Verka för livslångt lärande
Arbeta i hela länet
Vara en resurs för medborgarna
Driva utvecklingen av länets samlande verksamhet inom området
Arbeta för ökad designmognad i länet
Öka medvetenheten om designens betydelse för profilering av produkter, tjänster och miljöer
Sprida kännedom om länets formgivare och designföretag
Lyfta designområdets betydelse för regional tillväxt
Lyfta designområdets betydelse för sysselsättning

tisdag 5 mars 2013

Life Cycle Thinking i Åre

Nu har det hänt igen, helt matt och lycklig efter gårdagens Life Cycle Thinking i Åre. Tack alla 15 deltagare från Plusminusnoll, Mophi, Stitch N StonesÅsnesElevenateExtra EvilALMIMovinto FunKlättermusen och Storsjöodjurscenter. Tack Thomas Nyström Industridesign och Miljögiraff. Tack Åre Destination som var vår värd för dagen. Och tack Drivkraft och Europeiska regionala utvecklingsfonden. Det var grymt!

Stephen Copp, Plusminusnoll, och Liam Saletti, Mophi, analyserar hållbarhetsutmaningar.

Karl-Petter Åkesson från Movinto Fun var med och jobbade deras produkt Oriboo:


Dagen var fullmatad med inspiration, information, metoder och verktyg för livscykeltänk i design och affärsutveckling. Som övergripande ramverk använde vi Det Naturliga Steget.

fredag 1 mars 2013

Vad som hände i december och januari och februari

Nu kan man ju få får sig att det inte hänt så mycket på Designcentrum på sistone eftersom det kommer en sammanfattning av tre månader så här på en gång, men så är det ju inte riktigt...

Själva lokalen har använts flitigt, trots att vi samtidigt håller på att bygga om. Hemslöjdskonsulenterna har arrangerat slöjdklubb och träffar för stickning och vävning, projektet Drivkraft har arrangerat Afternoon Tea. Webbutiken Jabbo har haft Östersundlansering. Med mera med mera...

Jag har fått delta i Ung Företagsamhets rådgivarträff, Jamtli Julmarknad, möte med CSR i Åredalen, tillgänglighetsworkshop i Blå Studion i Sundsvall, möte med Kreativa Åre och Berättelsens väg på Östersunds bibliotek.

Vi hade en fantastiskt rolig workshop på Östersunds bibliotek om barns berättande.
Jag har fått träffa Grön Form, Sportstech, Stitch N Stones, IDAG Designstudio, fotograf och numera även formgivare Marie Birkl, illustratör Helene Gedda, Hysch och Åre Destination. På Härnösands gymnasium och på Chalmers har jag hållit föreläsningar.

Mössa från Stitch N Stones
Helene Gedda på Jamtli julmarknad. Helene är även en av illustratörerna i IDAG Illustrationsagentur.
Hysch gör ljuddämpande vepor i papper som det går alldeles utmärkt att trycka på. 

Tillsammans med Jamtli planerar jag utställningen Dödens Design och när jag ändå var i Göteborg passade jag på att se utställningen Ond Design på Röhsska museet.


Ond Design: Minor som uppmuntrar till lek.
Industridesigner Jesús González Torres avslutade sin praktik på Designcentrum precis innan jul och efter det har han jobbat med att börja implementera det arbete som rör lokalen. Resultatet kommer vi se mer och mer allt eftersom.

Jag fick många svar på enkäten som jag skickade ut innan jul angående vad vi ska kalla lokalen. Resultatet blev att vi har kvar loggan och namnet som det är, men lägger till "med vänner". Tack alla som svarade, det var grymt viktigt!