fredag 30 mars 2012

Smarta, roliga och ansvarsfulla företag på UF-mässan

Jag känner mig lite mör efter gårdagens besök på UF-mässan. Men glad. Här kommer lite från några av de 91 unga Jämtländska företag som ställde ut.

Ansvarstagande för människor och miljö flödade.

Änglavingar UF: Skyddsängel i dubbel bemärkelse, 25 kr för varje såld ängel går till UNICEF:s arbete för flickors rätt att gå i skolan. Dessutom är allt material inköpt på second hand.
Ensam socka söker UF: Kanske montern man blev gladast av, med udda strumpor. För varje sålt par går 10 kr till RFSL, Djurens Rätt, GreenPeace eller Amnesty International, kunden får själv välja till vilken av organisationerna.
Mountain Enjoyment UF: Har utvecklat en fjällguide och säljer även mössor från Dece som tillverkas av och stöder kvinnor i Rumänien. Dece drivs av organisationen NetWorks.
WideEyes UF: Tygpåse i ekologisk bomull. För varje såld påse planteras ett träd genom Vi-skogen. Finns för 100 kr på Poppelstore i Östersund.
Många företag hade produkter som tar till vara på spillmaterial och annat som annars hade blivit sopor. Här kommer några exempel.

In Cover UF: Lock till smörpaketet, med utrymme att lämna kvar smörkniven. Sparar disk och tillverkas av spillmaterial från Elby Produkter. In Cover når du på incoveruf@gmail.com.
Candela UF: Ljuslyktor av burkar som annars hade gått i soporna och spillbitar från tygbutiken Smirres. Candela UF når du på candelauf@hotmail.com.
Cíqì UF: Porslin i spillror kan bli smycken. Extra kul att de förpackas i tändsticksaskar från mormors gamla samling. Själv valde jag örhängena längst fram i bilden.
Vi bor ju i fjällnära miljö, givetvis fanns det lösningar för sport och friluftsaktiviteter.

Halfpiece UF: Underställ med strumpa.

StarStraps UF: Bäranordning för skidor och stavar.
Några företag hade smarta lösningar för köket.

StayUnder UF: Magnetiskt grytunderlägg som följer med grytan när man flyttar den. StayUnder UF når du på stayunderuf@hotmail.com.
Kniv Skarp UF: 2 i 1, knivställ och slip. Kniv Skarp UF når du på 0730–81 52 32 eller 0730–74 56 15.
Slicer UF: Pizzabestick. Klockrent för mig som lever med en pizzaälskare. Slicer UF når du på sliceruf@live.se.
Slutligen några företag som man bara inte kan låta bli att skriva om.


Ready46 UF: Ett litet komprimerat men komplett partykit. Innehåller kondomer, tuggummin, tandborste och raggningsrepliker.
Furuhagen UF: En upplevelse på en före detta anstalt försinnessjuka – historievandring eller övernattning (för den som vågar).
CapelnRain UF: Regnkappa i tyg från Frösö Handtryck. Kändes helt rätt för mig som är Göteborgare och trodde att jag hade flyttat ifrån regnet… CapelnRain UF når du på 0768-4059 12.

Ett litet resonemang: Om man en gång driver ett UF-företag ökar chansen attman även senare i livet kommer starta företag. I Jämtland har vi en stor andel gymnasieelever som driver UF-företag. I Jämtland har vi även en stor andel gymnasieelever som inte vill bo kvar i Jämtland efter gymnasiet. Men, vi vill ju att Jämtland ska vara en plats där man kan växa och utvecklas. Så mina frågor är: Vad skulle göra att man stannade i, eller flyttade tillbaka till, Jämtland för att leva här? Om någon har tankar eller svar, kontakta mig gärna. Jag LOVAR att jag ska lyssna och ta det vidare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar