onsdag 5 december 2012

Vad som hände i november

Denna månaden är jag lite snabbare ute och har redan fått ihop en summering av november. Här kommer den:

En tidig morgon i Stockholm träffade jag Annevi Sjöberg - god vän, miljöstrateg och redaktör för Hållbarhetsguiden på SVID. På Hållbarhetsguiden finns inspiration, verktyg och länkar till resurser för alla som vill jobba med design och hållbar utveckling. Bland inspiratörer hittar man bland annat Janine Benyus, min personliga idol från Montana, och bland verktyg finns en introduktion till Biomimicry, vår gemensamma favoritmetod. Guld!

Senare samma dag besökte jag även Rebecca Ahlstedt - näringskonsulent och företagsutvecklare på Nämnden För Hemslöjdsfrågor. Väldigt intressant möte eftersom många av våra formgivare i Jämtland har egen produktion. Dessutom har Rebecca jobbat mycket med destinationsdesign som är ett av våra stora designområden.

Designcentrum hade under månaden bland annat besök av Kultur Z (kulturpolitiker och -tjänstemän från samtliga kommuner i Jämtlands län samt Regonförbundet), Publicistklubben, Anna Grundén (expert på turism och hållbar utveckling som numera jobbar med Gröna Nyckeln) och vi hade hela Länskulturen på onsdagsfika.

Studenter från programmet Sportteknologi på Mittuniversitetet besökte Designcentrum som en del av kursen Introduktion till Upplevelseteknologi. Jag berättade om design i Jämtland, hur det är att jobba med teknik och design samt om innovationsmetoden biomimicry. Jesús González Torres pratade om begreppen User Experience och Interaction Design.

I Designcentrums skyltfönster har vi fått två nya utställare. Woolpower ställer ut sin nya Color Collection som kommer finnas i butik 1 april. Kollektionen är utvecklad av Woolpowers Pål Dufva och ser riktigt fin ut. Fotograf Magnus Lögdberg ställer ut sju förstoringar av sina fantastiska foton.

Woolpowers Color Collection i Designcentrum skyltfönster

Magnus Lögdberg på Designcentrum med tre av sina bilder


Lite i smyg har jag glidit in och tjuvlyssnat på en del av de möten som mina kollegor haft på Designcentrum. Birgitta, projektledare för Drivkraft, träffade Cecilia Björkland som driver DIIZ. Cecilia var på besök från Malmö där hon sitter på The Creative Plot - en inkubator för kreativa företag. Och det verkar som hon hittade en hel del affärs- och samarbetsmöjligheter här i Jämtland. Heja heja!

Halsband från DIIZ


På lördagar har Hemslöjdskonsulenterna ornat Sjöldklubb för killar och tjejer mellan 7 och 10 år.

Genom ett av de projekt som jag jobbar i, Crafts International, har jag för första gången besökt Frösö handtryck. I Crafts International utvecklar hantverksföretag sin verksamhet mot att ta emot fler besök och bli ett så kallat Economusée. I Jämtland har vi tre företag som är inne i processen; Storsjöhyttan, Klövsjö Gårdsbryggeri och Frösö handtryck. Det är tre oerhört inspirerande företag och man blir alldeles varm i hjärtat av att besöka dem.

På Frösö handtryck trycks verkligen tygerna för hand. Här med mönstret Fetknopp av Anna Viktorsson.


Under november har jag även varit ledig för att resa till Israel, en kommande hösttradition som jag och min sambo instiftat nu när vi flyttat norrut. Förutom att snorkla och samla på oss så mycket soltimmar som möjligt besökte vi även Lidia Badarnah Kadri som är arkitekt, biomimicry-vän och som 5 november doktorerade med avhandlingen Towards the LIVING envelope - Biomimicry for building envelope adaptation. Jag har kommit drygt halvvägs genom rapporten och ser fram emot att testa Lidias metod att hantera biologiska lösningar för komplexa designproblem.

Medan jag var på semester gick tredje tillfället av 1000 idéer och en planet av stapeln. Stort tack till Birgitta som roddade eventet, synd att jag inte kunde vara där själv och lyssna på Maria Engström och Bror Högbom.

Maria Engström från Länsstyrelsen berättar om länets miljömål
Bror Högbom berättar om sin idé om ett Storsjöcenter


Generatorkonferensen i Gävle höll jag workshop kring frågeställningen Hur skulle ett innovationssystem se ut om det liknade ett ekosystem? Vi pratade om komplexa självorganiserande system och jag är SÅ imponerad av de diskussioner, tankar och idéer som uppstod. Här är lite spridda anteckningar från gruppdiskussionerna:

 • Man ska vara försiktig när man ändrar på system i balans
 • Man måste få misslyckas
 • Största artrikedomen fins alltid i gränslandet
 • Olikheter befruktar varandra
 • Systemet ska alltid ge tillbaka
 • Man behöver dynamiska regler
 • Många öppna och tillåtande mötesplatser är nyckeln


Gruppdiskussion på Generator


Jag skulle öven vilja citera Emma Stenström, biträdande rektor vid Handelshögskolan i Stockholm:
Forskning visar att korsbefruktning mellan discipliner ger mer framgångsrika innovationer.
Humaniora behövs för att förstå vad som skapar värde på riktigt.

2 kommentarer:

 1. Så högenergetiskt! Särskilt aspekterna på att finna naturliga förebilder, förebilder i naturen, imponenerar. Biomimicro har jag inte stött på tidigare. Finns någon introduktion? Och så detta att du kliver runt och blir allas i "Kreativa Näringar" gemnensamma nämnare, så bra och det verkar roligt

  Synsättet, som jag förstått präglar din insats, talade vi om för ett tag se´n också, och jag har väl försökt anamma detta. Det ligger bakom idéer om bättre torrdräkter, som jag nu får "ha på is" litet till, likaså en idé till ang handikapphjälpmedel, som vi talat om, du och jag Karolina. Just nu är fokus på produktionen av SALVA- och MEDIROLLERN.

  Tack för dina intressanta bloggar!
  Janne
  /Jan Thorson/
  Hälsovård & Folkbildning,
  Enafors 406,
  830 15 Duved
  070 287 3345

  SvaraRadera
 2. Tack Janne! Biomimicry 3.8 har en hemsida med mycket spännande, den kan jag rekommendera: http://biomimicry.net

  SvaraRadera