onsdag 28 november 2012

Vad som hände i oktober

Det börjar bli en liten tradition nu - att i slutet av varje månad summera föregående. Så, här kommer oktober:

I oktober började industridesigner Jesús González Torres göra sin praktik här på Designcentrum. Jesús arbetar med att göra en strategisk designanalys av verksamheten och hans arbete känns fantastiskt värdefullt. Nästan ovärderligt faktiskt. Till och med nästa vecka har vi Jesús här.

I Designcentrums show room kunde man se arbeten av Emma Dahlqvist, Katarina Widegren, Poppel och Vanessa Sahlman.

Emma Dahlqvist i skyltfönstret. Björktröjan köper man lättast via Emmas webbshop.

Det börjar bli riktigt mycket aktivitet i Designcentrums lokal nu, bland annat hade vi besök av Mia Svartholm, UF-företaget cordH och Anna Lundström som är kultur- och fritidschef i Bräcke kommunFilmpool har bland annat haft kurs i super 8 och Actionfilmskola. Hemslöjdskonsulenterna bjöd hit slöjdföretaget surolle som en del av projektet Drivkraft. Det byttes även en hel del kläder och böcker på Designcentrum.

Mia Svartholm är kung på nålbindning och bloggar om tekniken.

Anna Lundström inspirerade mig till att slipa mina redesign-glasögon.  Camino förlag har precis släppt boken Materialens Magi - Design för en skräpfri värld. Den lägger jag på läslistan direkt. 


Slöjd av Jögge Sundqvist, a k a surolle.

Jag var på konferens med Ung Företagsamhet i Umeå. UF i Norrland har nämligen designtema i år. Andra jag besökte var Jeanette Wahl på Jamtli, RTS och Stiftelsen Svensk Industridesign. Jag deltog i uppföljningen av Re:Think Landsbygd och deltog i panelsamtal på Åredagen.

Bengt från Design i Västernorrland pratar på UF-konferensen och berättar om vad design är, nämligen: medvetet och innovativt, funktionellt och estetiskt, behovsorienterat, attraktionskraft, säkra investeringar, verksamhet varumärke och erbjudanden samt varor, tjänster, processer, budskap och miljöer. Så det så!
Designhögskolan i Umeå.

Andreas Gyllenhammar, hållbarhetschef på Sweco och Jämtlands egen miljöguru, gav sin bild av det globala läget inom hållbar utveckling på Åredagen.

Tillsammans med Bohuslän, Kiruna, Stockholms skärgård, Vimmerby är Åre en av fem destinationer som ingår i Tillväxtverkets satsning mot hållbara turistmål. Lars-Börje ”Bulan” Eriksson kommer leda Åres arbete mot att bli en hållbar destination. Jag är personligen oerhört glad att Åre har antagit utmaningen och ser fram emot att följa projektet.
Min input till Åredagen: Hur skulle Åre se ut om man lärde av den omgivande naturen?

I oktober gick andra tillfället av 1000 idéer och en planet av stapeln och talare var Katarina Widegren och Emma Dahlqvist.

Designer Katarina Widegren berättar om sitt arbete.
Och Emma Dahlqvist om sitt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar