onsdag 30 januari 2013

Bygg

Äntligen ska vi få fina förutsättningar i skyltfönstret. Nu byggs det för fullt!

onsdag 9 januari 2013

Åtgärdsprogram för miljömålen

Nu känner jag mig duktig... Idag har jag fyllt i Länsstyrelsens blankett för Åtgärdsprogram för miljömålen och berättat vad Designcentrum kommer göra för miljön det kommande året. Det kan vi alla göra, så syns och märks det vi faktiskt gör. Så kom igen, var lite ambitiös och fyll i en blankett. Det går fort.

Tillgänglighet som konkurrensmedel - ett designprojekt

Under 2013, med start i slutet av februari, kommer Designcentrum tillsammans med Design i Västernorrland köra ett designprojekt med tema tillgänglighet.

Nu söker vi företag och organisationer som vill vara med och arbeta kreativt och professionellt med att förbättra sin tillgänglighet. Deltagare skulle exempelvis kunna vara myndigheter, besöksanläggningar, fastighetsägare, kommuner, sjukhus och hälsocentraler, transportföretag, destinationsbolag eller vem som helst som ser tillgänglighet som konkurrensmedel.

Under projektet kommer vi att arbeta tillsammans med industridesigner och olika experter inom tillgänglighet. Designprocessen löper genom nio träffar med följande fokus:

  1. Projektstart
  2. Insiktsanalys
  3. Affärsidé
  4. Tillgänglighet/design
  5. Varumärke
  6. Kundmöte
  7. Produkt/tjänst/miljöer
  8. Helheten
  9. Handlingsplan/avslutning

Visst låter det bra! Kontakta mig om du vill vara med eller veta mer: karolina.natterlund@regionjamtland.se, 063-14 67 28


Ett annat projekt där man jobbat mycket framgångsrikt med tillgänglighet är Västra Götalandsregionens Design med Omtanke. Här skyltar från Borås Kulturhus.


tisdag 8 januari 2013

Företags samhällsansvar

Då och då träffar jag en grupp som jag blir så himla glad av - CSR Åredalen. Om du eller din organisation vill göra positiv skillnad och verkar i Åredalen, kom med!:

CSR Åredalen är ett nätverk som välkomnar dig som vill bidraga att göra något för ett hållbarare Åre. Företagare, anställd, representant för organisation, förening eller privatperson. Vi har regelbundna frukost/lunchträffar för att tillsammans planera aktiviteter som bidrar till mer kunskap och engagemang kring social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet. Välkommen till nästa träff som annonseras här så får du veta mer!


På senaste frukostmötet med CSR Åredalen pratades det om Åre Festival Forever,  webb och filmkvällar.

MiljöRapporten ger grundkurser i CSR (Corporate Social Responsibility). Nästa är i Stockholm 12 februari.

Årsberättelse i bilder


Innan julen satt jag nästan en hel dag och knåpade ihop en verksamhetsberättelse för det gångna året, här kommer en kort version i bilder:

Sedan jag började första mars har jag arbetat med tre fokusområden:

Design för hållbar utveckling. Här en bild från 1000 idéer och en planet på Designcentrum.
Design för innovation. Här använder vi min favorit bland innovationsmetoder - Biomimicry.
Immateriell design. D v s all design som inte nödvändigtvis fokuserar på fysiska produkter, utan t ex destinationer, tjänster, sociala system eller hela kommuner. Här berättar Jokkmokks kommun om sitt arbete i projektet Designa Norrbotten.

Jag har arbetat i tre projekt:

Drivkraft. DFE-dagen (Design For Environment) är exempel på en aktivitet som arrangerats inom Drivkraft.
Regionalt Designcentrum Mitt. Utbildning i Insiktsanalys är en aktivitet för nätverk och designmognad som genomförts i Regionalt Designcentrum Mitt.
Craft International. Här ställer de deltagande företagen ut tillsammans med hemslöjdskonsulenterna på Jamtli Julmarknad.

Lokalen på Prästgatan 9 har utvecklats till en informell mötesplats för kreativa idéer och processer som utvecklar Jämtlands län. Här finns:

Gästarbetsplatser.
Utrymme för aktiviteter.
Utställningsyta.
Möjlighet till möten, både bokade och spontana.
Alltid (vardagar kl 9-16) någon från Regionförbundet som gärna vill träffa just dig.

Lite siffror - sådana ska ju alltid finnas i en årsberättelse:

Jag har mellan mars och november träffat 83 personer som på olika sätt är verksamma inom design eller närliggande områden. För att undersöka behov, möjligheter och om jag kan hjälpa till med något.

Åtta designer/företag har ställt ut sina produkter och idéer på designcentrum, plus ett gäng som ställdes ut under Mid Nordic Show Room.
Ni är i genomsnitt 31 personer varje dag som läser denna blogg och det mest populära inlägget under året var tydligen Vad som hände i april.

Slutligen vill jag tacka Jesús González Torres, Birgitta Nilsson, Dag Hartman, Eva Aspling, Elin Torestad, Stefan Ek, Anna Olsson och Karin Kvam för att ni fyllt Designcentrum med aktiviteter, kaffedoft och kreativitet. Och för att ni ser till att det över huvud taget fungerar att ha lokalen öppen och tillgänglig för alla.

måndag 7 januari 2013

Julläsning: FORM

När jag gick på julledighet tog jag med mig senaste numret av FORM från Designcentrum. Ett superintressant nummer med tema miljö. Här är ett urval ur innehållet:

Ett stort GRATTIS till Björn Alvtegen, designer från Åre, som var en del av det team som fick Design S - Sveriges nationella designutmärkelse, för sitt arbete med Panthera X.

Panthera X - en designlösning som belönats med Design S.


I Jämtland har en stor del av formgivarna sin utgångspunkt i hantverket och egen småskalig produktion. Därför tycker jag att det är extra spännande ta del av exempel på samverkan mellan hantverk, design och massproduktion. Organisationen Danish Crafts jobbar bland annat med detta, vilket har lett till att producenten Normann Copenhagen har börjat sätta produkter framtagna som konsthantverk i produktion. Den senaste produkten är Colour Stack av Henriette W. Leth.

Colour Stack av Henriette W. Leth

En av magasinets längre artiklar handlar om giftiga kemikalier i kläder och om hur den nordiska friluftsindustrin leder miljöarbetet på detta område. Självklart lyfts Åreföretaget Klättermusen som en av föregångarna.

Hemma hos mig och min sambo, i gästrummet, bor det sex cyklar - Åre är ju väldens skönaste cykelort på sommaren. I alla fall om man håller sig till downhill och dirtbanor, för mellan byarna finns inga cykelvägar alls. Copenhagenize - Bicycle culture by design, är en strategi för stadsplanering som skulle sitta fint tycker jag. Eller vad sägs om cykelmotorvägar och parkeringshus för cyklar.

Åre är magiskt i början av sommaren. Nedanför skutan möts folk med cyklar och folk med skidor - alla har varit uppe på berget, bara olika högt. 


På Designcentrum finns alla FORM-magasin från det senaste året, välkommen hit och bläddra lite!

Slutligen ett citat från intervjun med Petter Stordalen:
Jag är övertygad om att vi är den första generationen med kunskap - du och jag - och vi är kanske den sista generationen som har möjlighet att göra något för att ändra kursen.