Hej! Jenny Persson heter jag och läser Ekoentreprenör för hållbar utveckling på Mittuniversitetet i Östersund. Idag gör jag min sista dag på min 10 veckor långa praktik hos Karolina på Regionalt Designcentrum Jämtland. Det har varit en otroligt intressant och lärorik period då jag har fått träffa många spännande människor, tagit del av ny inspirerande kunskap inom design och miljö och fått många nya idéer.
Bland det viktigaste jag har lärt mig, är just hur viktigt det är med tillgång till rätt nätverk och att det finns mötesplatser för kreativa samtal och möten för att kunna lyckas. Hur det kan ge nya idéer, initiera nya samarbeten eller ge en ny inriktning på ett projekt som kan vara avgörande för dess framgång. Att samlad kompetens ger så oerhört mycket mer än bara en persons kompetens och vilken roll Regionalt Designcentrum kan ha för att skapa förutsättningar för detta att hända, genom att fungera som ett nav, bollplank, kontaktförmedling, mötesplats och katalysator.
En annan viktig sak jag har förstått är att allting handlar om design, och hur viktigt det är för att skapa en hållbar värld och utveckling. Det är där man fattar beslutet om i vilken riktning man vill gå. Det är där man väljer om man vill leda utvecklingen mot en hållbar nutid och framtid eller vara kvar som en del av problemet. Och det gäller design i alla former, kanske framför allt i processer, inte bara produkter. Och där kommer också vikten av ett tydligt ledarskap in. Att genom starka värderingar och en tydlig vision sätta en riktning och sedan hålla fast vid den ”no matter what” är det som får världen att förändras. ”To be the change is the only way to make a change”. Alltså, bestämmer man sig för att skapa en hållbar värld, från den minsta produkt till tjänst och hela (politiska) system, och håller fast vid den visionen, så ser man till att de lösningar som krävs för att uppfylla dem tas fram, på ett eller annat sätt. Så nu när jag går vidare i min utbildning, gör jag det med en stark tro på att världen är möjlig att förändra och att Jämtland, med alla sina fantastiska, kreativa och handlingskraftiga människor, har alla möjligheter att bli en föregångare för hållbar utveckling i världen, om vi bara bestämmer oss vågar tro på att det är möjligt.
En blogg om design i Jämtland och Härjedalen, hållbar utveckling och kanske ett av världens roligaste jobb. Av Karolina Nätterlund och Tove Gulliksson, Regionalt Designcentrum Jämtland (och Härjedalen)
fredag 28 mars 2014
torsdag 13 mars 2014
Vad som hände i december och januari och februari
Jag har pratat Biomimicry (innovation inspirerad av naturen) på Ekotekniks torsdagsseminarium och på Design Day i Sundsvall. I samband med Design Day skrev Sundsvalls Tidning artikeln Skönt med grön design.
I projektet Tillgänglighet & Design har vi haft två träffar.
Anders Nygren - kung på varumärken. |
Sista träffen i projektet hade vi på Fjällgården i Åre. Tillsammans med Kaj Abbestam höll jag workshop i visualisering av visioner. |
På Jamtli Julmarknad var jag med i juryn för Hushållningssällskapets pris för bästa monter i gammaldags stil.
Vinnare på Jamtli Julmarknad: Fru Fröken Karamell |
Tillsammans med Sportstech på Mittuniversitetet och Bildkonsten har vi haft ett projekt där konstnärer och designer använder additiv tillverkning (3D-printing). Läs och se mer i ÖP:s inslag Emma gör korsett med nitar i 3D. Resultatet finns nu på Designcentrum i utställningen DÅ NU 3D. Skyltning och grafisk form: Vanessa Sahlman.
Katarina Widegren och Gustaf Bohman skapar digitala flädrar. |
Under december och januari visades gästade Jegrelius Designcentrum med en utställning från projektet Referensmiljöer för framtidens produkter. I samband med detta hade vi även två seminarium i serien 1000 idéer och en planet.
LT uppmärksammade utvecklingen på designområdet i Kristina Erneheds artikel Designboom i länet.
Jag har även blivit intervjuad för Jobbsafari i artikeln Design med brett perspektiv.
Två väldigt roliga saker som hänt är att Designcentrum fått förstärkning av Elin Torestad, som jobbar med vår kommunikation ungefär en dag i veckan och Jenny Person som gör praktik här i tio veckor.
Stort tack till Elin för att Designcentrum nu har både Facebook-grupp och hemsida.
Designcentrum + Jegrelius = sant. |
Magnus Björklund från Invekta Green berättade om företagets produkter och referensplaceringar. |
Från RDBFIX delade Roger Oscarsson med sig av erfarenheter som deltagande företag i Jegrelius projekt. |
1000 idéer och en plan #7 gästades av Johan Åkerström och Lennart Bylund. |
Johan Åkerström, industridesigner som nyss flyttat till Jämtland, är en av initiativtagarna till cirkulär utmaning. |
I januari fick jag fick möjlighet att delta i introdelen för en kurs i Appreciative Inquiry (styrkebaserad utveckling).
Rapid prototyping - styrkebaserad skyltning i Designcentrums fönster. |
Teamet från Économusée-projektet - formgivare Katarina Widegren och arkitekt Eva Agdler Sunesson - på nya äventyr i Hunge där man planerar nya hantverkslokaler. |
Jag har även blivit intervjuad för Jobbsafari i artikeln Design med brett perspektiv.
Två väldigt roliga saker som hänt är att Designcentrum fått förstärkning av Elin Torestad, som jobbar med vår kommunikation ungefär en dag i veckan och Jenny Person som gör praktik här i tio veckor.
Stort tack till Elin för att Designcentrum nu har både Facebook-grupp och hemsida.
Sist: tjuvkik från UF-företaget Family of Charity. |
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)